Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tavaszi böjt II. rész

A cikk megjelenési deje: 2008.04.24. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
bojt.jpgTavasszal sokan vállalkoznak arra, hogy méregtelenítik a szervezetüket. Íme,egy hasznos összefoglaló, mit is kell tudnunk a böjtölésrõl...

 

folyt: 

9. A BÖJT VESZÉLYEI
Elõször az egyszerû cukrokból könnyen és gyorsan nyerhetõ energia helyett a májban és az izmokban raktározott keményítõnek, a glikogénnek a lebontásából szerzik meg a sejtek a mûködtetésükhöz szükséges energiát, de két-három nap után már ezek a tartalékok is kiürülnek és a máj más anyagokból állítja elõ a glükózt.
A vércukorszint csökken, és ha a normalizálódásig hosszú idõ telik el, a cukorháztartás egyensúlyának hiányából komolyabb következmények is lehetnek. Ilyenkor mutatkozhatnak a hipoglikémia tünetei.
Ha a szervezet hozzászokik, hogy a szénhidrátok fogytával az energiát egyre inkább a zsírbontás jelenti. Hosszabb böjt után a fehérjék bontása is elindul, ami kb. 20% fehérje- és 80% zsírégetést jelent. Ezért felszaporodnak a zsírbontás melléktermékei, mint pl. az aceton. Ezek az anyagok, ha nagyon megszaporodnak a vérben, savas jellegû salakanyag-felszaporodást okoznak, ami gyengeséggel, hányingerrel, hányással, légzészavarral és kómával járhat.
Mivel a külvilág és belsõ szerveink legintenzívebb kapcsolatát a légzõszervek jelentik, testünk kitakarítása is itt indul meg. Ennek egyik következménye lehet böjtölésben a légúti hurut különbözõ formáinak felbukkanása (láz, levertség, fájdalom nélkül).
Idegrendszeri hatásai is vannak. Ezek pozitív és negatív töltetûek egyaránt lehetnek: fokozott ingerlékenység, nyugtalanság, javuló problémamegoldó képesség jellemzõ.
A szervezetben felszaporodó kortikoidok az immunrendszer hatékonyságát növelik, ugyanakkor tartós hatásuk az erek károsodásához vezethet.
Hosszabb ideig tartó böjt esetén a vitamin és nyomelemfeltöltés hiányával kell számolnunk. Például a kálium megfogyatkozása izomgyengeséget, szorulást, apátiát okozhat.

 

10. A BöJT, MINT GYóGYÍTó ESZKöZ, „INDIKÁCIÓS TERüLETEK" ÉS AZ EZZEL KAPCSOLATOS „TÉVHITEK"
Böjt során - természetesen a böjt idõtartamától és már kialakult elváltozások mértékétõl függõen - a szervezet felhasználja a súlyfölösleget képezõ zsírtartalékokat, ezáltal csökken a testsúly.



A gyógyböjt indikációs területei (természetgyógyász szerint)
Szív- és érrendszeri megbetegedések:
utókezelés szívinfarktus után* (káliumban gazdag étkezés ajánlott)
magas vérnyomás
Emésztõszervi megbetegedések, anyagcserezavarok:
krónikus székrekedés* (hashajtók hatása)
II. típusú cukorbetegség* (vércukorszint ingadozás, CH tartalmú étkezés)
Epebántalmak* (kõ kialakulásának kockázata)
Crohn-betegség* (a betegség bizonyos szakában)
Colitis ulcerosa* (a betegség bizonyos szakában)
Mozgásszervi megbetegedések:
artrózis, degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások
köszvény
Bõrbetegségek:
krónikus ekcéma
Légzõszervi megbetegedések:
Tüdõasztma* (légúti tünetek)
Pszichoszomatikus megbetegedések és kimerültségi állapotok:
depresszív állapotok, átmeneti hangulatzavarok (akár súlyosbodhat is)

Belgyógyász szakorvos szerint a böjt, vagyis a szilárd ételek egy-egynapos elhagyása nemcsak az elhízottak számára ajánlott, hanem hasznos lehet többek közt a magas vérnyomással, köszvénnyel küszködõk számára is.

 

11. BÖJT ALÓLI KIVÉTEL
Böjtölni nem javasolt a krónikus betegségben szenvedõknek, de ha mégis szeretnék kipróbálni, konzultáljanak kezelõorvosukkal. Nem ajánlható gyermekeknek, terhes- és szoptatós anyáknak, illetve idõseknek sem.
Még a vallási böjtök alól is felmentést kaptak a:
- 21 éven aluliak
- 60-ik évet meghaladott öregek
- betegek
- terhesek és szoptató anyák
- akik igen nehéz és erõt fogyasztó munkákat végeznek
- és mindazok, akiknek a böjt egészségük ártalmára lenne.

 

12. ELHATÁROZÁS, CÉLKITÛZÉS, HELYSZÍN, KIEGÉSZÍTÕ „ELEMEK"
A böjtölés alapvetõ feltétele, hogy a böjtölõ tudatosan és önként böjtöljön. Meg kell fogalmazni azt a célt, amit a böjt által kíván elérni.
A legmegfelelõbb, ha a megszokott környezettõl távol, a mindennapokból kikapcsolódva, hasonló érdeklõdésû emberekkel együtt, csoportban böjtölünk. Ilyenkor az érzelmi élet sokkal intenzívebb, mindennek sokkal nagyobb emocionális töltése van. Ez az alapja a szellemi-lelki tisztulásnak. Az étrendi megszorítást ajánlott kiegészíteni valamilyen mozgással, pl. jógával, masszázzsal, relaxálással és pihenéssel is.

 

13. A MOZGÁS SZEREPE
Az egész böjt alatt, nagyon fontos az aktív mozgás! Ilyenkor felgyorsul a légzés, ami a légnemû méreganyagok kiürítését fokozza. Az izzadás pedig a bõrön keresztül történõ kiválasztást serkenti. Ha nem mozgunk, szervezetünk izmaink fehérjéit is fel fogja használni energiaigényének fedezésére.

 

14. A FOLYADÉKBEVITEL
Rendkívül fontos a megfelelõ folyadékmennyiség bevitele. Legalább napi 2-3 litert feltétlen meg kell, hogy igyunk, hogy megelõzzük a kiszáradást és hogy serkentsük a vesék kiválasztó munkáját.
Az elfogyasztott folyadék lehet víz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi gyümölcslé, szintén cukor nélkül. Ezenkívül napi egy tányérnyinak megfelelõ „zöldségleves" (leszûrt zöldség fõzet, semmilyen szilárd alkotórészt nem tartalmaz). Ez a folyadékbevitel mellett az ásványi anyagok pótlását szolgálja.

 

15. A BÖJT UTÁNI IDÕSZAK
A böjt után következik a böjt megtörése és a visszatérés a szokott étrendhez. Pontosabban a böjtöt kellene felhasználni arra, hogy a régi, egészségtelen étkezési szokásokat felváltsuk az egészséges táplálkozással. Ez a visszaállás ún. „felépítõ napok" során történik meg. Ilyenkor fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet újra a kívülrõl bevitt táplálékokhoz. A felépítõ idõszak a böjt teljes hosszának a felét kell kitegye.
„Minden bolond tud böjtölni, de a böjtöt helyesen megtörni csak a bölcsek tudják." (Bernard Shaw)