Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Sportolás utáni regeneráló ételek

A cikk megjelenési deje: 2013.05.28. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
sport_1.jpgSportolás után jó esetben kellemes fáradtságot érzünk, és vágyunk a pihenésre, a regenerálódásra. Ezek elõsegítését szolgálják a következõ ételek. Mi kell a regenerálódáshoz, izomzatunk fejlõdéséhez? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kap választ, aki továbbolvassa a cikket.
 
Sportolás alatt a szervezet legfõképpen szénhidrátot használ fel, a fogyókúrázok nagy örömére elõbb utóbb zsírt is. A szénhidrátot viszont pótolni kell, hogy a szervezet regenerálódni kezdjen, és fehérjére is szüksége van, hogy az izomzat növekedhessen, fejlõdhessen.
 
Sokan a sporttáplálkozást különleges étrendekkel vagy a mértéktelen étrend-kiegészítõ alkalmazással azonosítják, ám a sporttáplálkozás alapvetõen nem tér el az egészséges táplálkozástól, különbség fõként a nagyobb folyadék- és energiaigényben van.
 
Ha sportolunk, akkor valamivel több szénhidrátra és fehérjére van szükségünk, kis mértékben nõ az ásványi anyag- és vitaminigény is, de ezt az étrend általában fedezi. Étrend-kiegészítõk használata speciális élethelyzetek kivételével nem indokolt.
 
 
Edzés után az elsõ és legfontosabb feladat a lemerült glikogén (szénhidrát) raktárak újratöltése, és a gyors regeneráció biztosítása. Ha az edzés hosszan tartott vagy magas intenzitáson zajlott, fél órával edzés után, majd azt követõen kétóránként (legalább 4-6 órán át) 1,5 g/ testsúlykilogramm szénhidrátot kell fogyasztani. A fehérjebevitel biztosítja az izomsejtek regenerálását, ill. az izomfelépítést. Edzés vagy verseny utáni étkezésben mindhárom tápanyag (zsír, fehérje, szénhidrát) bevitelére is szükség van, tehát törekedni kell a komplex menü elfogyasztására.
 
 

Agavés kacsasült

 

Hozzávalók:
2 személynek:
15 dkg eper
10 dkg salátakeverék (rukkola, madársaláta, jégsaláta)
2 kacsacomb sütve
5 dkg kéksajt
A körtéhez:
1 db körte
0,3 dl száraz rosé bor
1 dl víz
1 evõkanál agavé szirup
csipet fahéj
Az öntethez:
0,5 dl balzsamecet
2 evõkanál agavé szirup
1 evõkanál olívaolaj
csipet só

 

Elkészítés:
A párolt körtéhez kettévágjuk és megpucoljuk a körtét, magházát óvatosan kivájjuk. A bort és a vizet felforraljuk, ízesítjük agavé sziruppal, fahéjjal és borssal, majd beletesszük a körtét ,és közepes hõfokon félpuhára fõzzük.

Az öntethez a balzsamecetet egy kis zárható befõttesüvegbe öntjük, hozzáadjuk az agavé szirupot és a csipet sót. Addig rázzuk, míg feloldódik a szirup, majd hozzáadjuk az olajat, és újból összerázzuk.

 

A salátakeveréket a tányér közepére helyezzük, meglocsoljuk ezzel a balzsamecetes öntettel. A kacsacombról lefejtjük a húst, és a salátára tesszük. A kihûlt körte közepébe kéksajtot morzsolunk, és a hús mellé helyezzük. Az epret felszeleteljük, és a salátára tesszük.
Könnyû, finom, egyszerû!

 

 

Alma krémleves joghurttal

 

Hozzávalók:
4 nagy alma
1 citrom
2 evõkanál agavé szirup vagy xilit
õrölt fahéj (ízlés szerint)
3 dl natúr joghurt
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházát és cikkekre vágjuk. A citromokat () cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a xilitet, és feltesszük fõni.

 

Ha puha, levesszük a tûzrõl. A citromot eltávolítjuk, egy picit hûlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a joghurtot. Hûlni hagyjuk.

 

 

Arroz con pollo (Rizses csirke)

 

Hozzávalók:
(4 személyre):
1 darab másfél kilós vágott csirke
3 evõkanál olíva- (vagy növényi) olaj
1 nagy hagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy, édes, piros húsú paprika
1 érett paradicsom
csipetnyi sáfrány
frissen õrölt fekete bors
40 dkg barna rizs
5 dl tyúkleves (1 leveskockából)
12 kimagozott fekete olajbogyó
ízlés szerint esetleg 1 kávéskanál kapribogyó
12 dkg mélyhûtött zöldborsó

 

Elkészítés:
A csirkét jól megtisztítjuk, nyolc darabra vágjuk, megmossuk, szalvétán megszárítjuk, majd az olajban aranybarnára pirítjuk. Kivesszük az edénybõl, félretesszük. Beletesszük az edénybe a megtisztított, finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a vékony szeletekre vágott paprikát, és lassú tûzön öt-tíz percig pároljuk. Azután a csirkedarabok következnek: sóval, borssal megszórjuk, s az edényt lefedve, lassú tûzön tizenöt percig fõzzük. Akkor hozzákeverjük a rizst, hozzáöntünk három deciliter húslevest, majd 30 perc fõzés után a maradék húslevest, hozzáadjuk az olajbogyót, esetleg a kapribogyót, s még addig fõzzük, amíg a csirke meg nem puhul, és a rizs fel nem szívta a lét. Ha kell, ízesítjük, és forrón tálaljuk.

 

Kovács Judit
dietetikus