A cukorbetegség (diabetes mellitus) oka, hogy a szervezet nem vagy csak csökkent mértékben termel inzulint, ennek következtében az elfogyasztott szénhidrátot nem tudja feldolgozni. Az is elõfordulhat, hogy a szervezetben elegendõ inzulin termelõdik, de hatását nem tudj kifejteni.
De mi köze az inzulinnak a szénhidráthoz?
Ne árt tisztázni ezt a dolgot, mert azt tapasztaltam, hogy a hosszabb idõ óta cukorbetegek nagy része sincs sokszor tisztában ezzel a kérdéssel.
Az inzulin csökkenti vércukor szintet, vagyis a vérben lévõ cukor mennyiségét. De mégis hogyan? Képzeljük el, hogy az inzulin egy gazdálkodó ember, akinek vannak állatai, akikrõl gondoskodnia kell. Az állatok, mondjuk kecskék, lesznek a testünk sejtjei. Ezeket a kecskéket meg kell etetni, amit gazdaember fog megtenni, mégpedig cukorral. A kecskék megeszik, a vérben kevesebb lesz. Összefoglalva: A testünk sejtjei azáltal jutnak energiához, hogy az inzulin odaszállítja nekik, ezáltal a vérben csökken a vércukor szint. Remélem, most már mindenki számára érthetõ a folyamat. Persze, kicsit leegyszerûsítettem, hogy a megértést könnyebbé tegyem.
A cukorbetegség miatt több minden mûködhet a folyamatba rosszul. Például, ha az inzulin nem tud hatni, vagyis a sejtek nem veszik fel a cukrot, akkor nem tudja csökkenteni a vércukorszintet, és a sejtek se kapnak elegendõ energiát. Vagy elõfordulhat az is, hogy egyszerûen nincs elég inzulin. Nincs, mi elszállítsa a vérbõl a cukrot.
A leggyakoribb kiváltó ok az elhízás. A túlsúly csökkentésével javíthatóak a vércukorszintek. A testmozgás szintén csökkenti vércukorszintet, sõt a normál testsúly elérésében is segít, ezért mindenképpen fontos, hogy napi szinten legalább fél órát mozogjunk, ha mást nem is, legalább egy kis tempós sétát iktassunk be a napirendbe.
A rendszeres orvos kontroll, és a vércukormérõvel végzett önkontroll szintén fontos része a cukorbetegség kezelésének. Attól, hogy nem megyünk el az aktuális kontrollra, még nem javulnak az értékeink. Az egészségügyi személyzet azért dolgozik, hogy a hozzá járóknak segítsen vércukorszintjük normalizálásában, egészségük megõrzésében. Érdemes megfogadni tanácsaikat, intelmeiket, hiszen ezek az egészségüket szolgálják.
Energia és szénhidrát megoszlás
Energia Szénhidrát
1000 kcal 120 g
1200 kcal 145 g
1400 kcal 175 g
1600 kcal 200 g
1800 kcal 220 g
Határértékek:
Normál éhgyomri (8 órás éhezés után) vércukorszint: < 6 mmol/l
Étkezések után (1,5-2 órával):
csökkent glükóz tolerancia: > 7,8 mmol/l
diabetes > 11 mmol/l
Az étrendi szabályok megegyeznek az egészséges táplálkozás elõírásaival, csupán mennyiségi megkötések szerepelhetnek a szénhidrátokra, túlsúly esetén párhuzamosan a zsírokra is.
Elõször is tisztázzuk, hogy a cukorbetegség diétája nem abból áll, hogy csak zsemlét ehetek. Sajnos még mindig összefutok ilyen téveszmékkel. Az igaz, hogy a zsemlét könnyebb mérni, mint egy kenyeret, mert mérete, és ennek megfelelõen szénhidráttartalma is nagyjából állandó, de egy fehér zsemle egyáltalán nem megfelelõ táplálék, hiszen a vércukrot hirtelen képes megnövelni magas glikémiás indexe lévén.
Mi is az a glikémiás index?
Én azt szoktam mondani, hogy az egészséges táplálkozás, és így a cukorbetegség alapja.
A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelõ képessége a szõlõcukorhoz képest, százalékban.
- nagyon magas 90-100% szõlõcukor, malátacukor, méz, cukros üdítõitalok, gabona-, kukorica-, rizspehely
- magas 70-90% (répa- vagy nád)cukor, fehér lisztbõl készült pékáruk és fõtt tészták, szõlõ, tejberizs
- közepes 50-70% kukorica, fõtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé
- alacsony 30-50% tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült tészták
- 30% alatt bab, lencse, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom, fruktóz
Glikémiás indexet befolyásoló tényezõk:
A glikémiás index csökken a rosttartalom növelésével (például teljes kiõrlésû liszt használata esetén), vagy a szénhidrátokkal együttesen fogyasztott fehérjének, zsírnak köszönhetõen.
A glikémiás index növekszik az élelmiszer szerkezetének lazulás által (turmixolás, pelyhesítés, szétfõzés).
A cukorbetegségrõl nehéz keveset írni, hiszen rengeteg dolog van, amit érdemes tudni róla. A legfontosabb, hogy foglalkozzanak vele, ha a családban többeknél elõfordult, érdemes rendszeres kontrollra járni.
Kovács Judit
dietetikus