Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Legyél egészséges a csokoládé segítségével!

A cikk megjelenési deje: 2011.01.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
csoki_1.jpgEgy csokoládé elfogyasztása a legtöbb ember számára nagyon kellemes élményt jelent. Sokan szeretjük, és ezzel a szeretetünkkel szinte minden nap meg kell küzdenünk annak érdekében, hogy a testsúlyunk ne gyarapodjon. A boltokban kapható csokoládék rengeteg kalóriát tartalmaznak a bennük található nagy mennyiségû zsír és cukor miatt. Ennek ellenére nehezen tudunk lemondani róla, hiszen selymes tapintása, halk roppanása és krémes íze nehezen feledhetõ.
Története

De a csokoládé nem volt mindig ennyire kellemes eledel. A kakaó fa termésébõl a mayák, már a 6. században is készítettek italt. Európába a spanyol hódítók útján jutott, ahol is az elõkelõségek kiváltsága lett, annak ellenére is, hogy az íze még korántsem volt oly finom, mint manapság. Egészen a 18. századik kellett várni arra, hogy Angol és Svájci csokoládégyárak megalkották a ma ismert formát és ízt. Mára már úgy elterjedt, hogy szinte naponta fogyasztjuk, aminek köszönhetõen a felesleges kilók is észrevétlenül kúszhatnak fel ránk.


Javasolt mennyiség

csokikrem.jpgHa nem fogyókúrázol, csak vigyázni szeretnél a vonalaidra, miközben egészségesen élsz, akkor sem kell lemondanod a csokoládé adta élvezetekrõl. A csokoládé hatóanyagai növelik boldogságérzetünket, energiával töltenek fel. Télvíz idején erre egyébként is szükségünk van, de azért módjával falatozzunk!
Javaslatom szerint hetente kétszer fogyaszthatunk 2 kis szelet, vagy fél tábla csokoládét. Ezeken kívül más desszert a héten nem fogyasztható. Ezt a mennyiséget viszont mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül együk meg.

Ha fogyókúrázunk, akkor maximum egyszer engedhetünk a csábításnak. Ilyenkor is igyekezzünk inkább az étcsokoládékat választani, legalább 70%-os kakaótartalommal. Kerüljük a marcipánnal, mogyoróval, mazsolával tarkított változatokat, hiszen ezek a töltelékek nagymértékben képesek megemelni a csokoládé energiatartalmát.


Tudtad?

csoki13.pngNem csoda, ha valaki feszült, akkor megnyugtatja, ha elmajszolhat egy darabot a kedvenc csokoládéjából, hiszen sok száz évvel ezelõtt a maják és az aztékok is használták feszültségoldásra, hiszen hatóanyagai oldják a stresszt, boldogságért felelõs hormonokat szabadítanak fel, melynek hatása egy eufórikus állapot.
Sajnos ez a csodálatos eledel tömegcikké vált, és megjelentek utánzatok, kevésbé igényes összetételû termékek. Ilyet soha ne vegyünk, hiszen olcsó alapanyagokból készülnek. Csak ízében próbálnak ugyanolyanok lenni, mint egy csokoládé, de élettanilag meg sem közelítik azt.
Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy kakaóvajat tartalmazzon a termék, ne olcsó vajzsírt, és minél magasabb legyen a kakaótartalma is. Minõségi jelzõ az is, ha eltörjük, erõsen roppan.


Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a csokoládéban nagy mennyiségû polifenol található. Ez a vegyület antioxidáns hatású, tehát felveszi a harcot a szervezetben folyamatosan keletkezõ és az öregedésért és a legtöbb betegségért felelõs szabadgyökök ellen.

Ezek mellett még maga kalcium, magnézium, cink és káliumtartalommal is rendelkezik.

Ezek az elõnyös tulajdonságok emelik ki az egyszerû „nass" kategóriából. Hiszen, ha engedünk néha-néha a csábításának, legalább nem „üres kalóriát" fogyasztunk, hanem olyan élelmiszert, amely támogatja és védi egészségünket. De túlságosan azért nem ezzel a módszerrel kell védeni, úgyhogy csínján bánjunk vele!

 

 

 

Kovács Judit
dietetikus