Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Karácsonyi diétás sütemény receptek

A cikk megjelenési deje: 2010.12.09. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

karacsonyikep.jpgLassan itt a karácsony, amikor is meg kell vendégelnünk a családot. Közben persze azt sem szeretnénk, ha a fogyókúránk abbamaradna, netán az ünnepek után kezdhetnénk az egészet elölrõl.

 

 

szarvas.jpgHogy ezt elkerüljük, néhány jól ismert, és néhány kevésbé ismert karácsonyi sütemény receptjét alakítottam át úgy, hogy egészségesebb legyen. Törekedtem a cukormentességre, de azért nem árt tudni, hogy ezeket sem lehet határtalanul enni, hiszen a dió, mogyoró már önmagában is magas energiatartalommal bír. Tehát ne együnk ezekbõl sem határtalanul, de talán kicsit egészségesebbek így a sütemények, ráadásul azért az eredetei recepthez képest jó pár kalóriát meg is spórolhatunk.


 

Egészséges és cukormentes beigli

 

Hozzávalók:

 

Tésztához:
 1,2 kg teljeskiõrlésû búzaliszt
 35 dkg vaj
 édesítõszer
 5 dkg élesztõ
 1 db tojás
 2 dl zsírszegény tej

 

Mákos töltelékhez:
 40 dkg mák
 Fél citrom reszelt héja
 Édesítõszer
 Cukormentes meggybefõtt
 Kevés víz

 

Diós töltelékhez:
 40 dkg dió
 Édesítõszer
 Fék citrom reszelt héja
 Teáskanálnyi fahéj
 Kevés víz


Elkészítés:

Az élesztõt langyos tejben felfuttatjuk, A tészta többi összetevõjét egy tálba rakjuk és összekeverjük a felfuttatott élesztõvel. Tészta állagúvá gyúrjuk, majd néhány órára félretesszük hideg helyre.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez az összetevõket összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy se túl híg, se túl sûrû ne legyen.

A tésztát egy-két óra múlva elõvesszük és átgyúrjuk. Hat egyenlõ részre osztjuk, és cipókat formázunk belõle. Ezeket téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a választott töltelékkel.
A tésztát feltekerjük, úgy, hogy a végeit kicsit visszagyûrjük, nehogy a töltelék kijöjjön belõle. Kivajazott tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, és még egy rövid ideig pihentetjük. Közepesen meleg sütõben 35-40 perc alatt készre sütjük.


Ha valaki nem szándékozik macerás sütemény készíteni, hanem inkább csak „összedobna" valami finomat, amit ráadásul még sütni sem kell, akkor a következõ recepteket nekik találták ki.


Kókusz golyó kicsit másképp

 

Azért nagyon jópofa, és ilyenkor is aktuális sütemény, mert úgy néz ki, mint egy hógolyó.

 

Hozzávalók:

 

 25 dkg nyírfacukor, vagy 25 gramm(!) édesítõszer (por állagú)
 25 dkg vaj
 25 dkg kókuszreszelék
 20 dkg tejpor

 

1, 5 deci vízben, vagy tejben felolvasztjuk az édesítõszert vagy a nyírfacukrot, majd lehûtjük.
Belekeverjük a vajat, a kókuszreszeléket és a tejport. A masszát fél napra hûtõszekrénybe tesszük. A formázást gyerekekre is bízhatjuk, így remek családi programot is jelenthet a sütemény elkészítése. Golyóformán kívül karácsonyi figurákat is készíthetünk belõle Pl.: Hóember, csillag, fenyõ.
Forgassuk meg, vagy szórjunk rá kókuszreszeléket.
Vehetünk hozzá muffinpapírt, és ebbe belehelyezhetjük. Ajándéknak is kiváló, szépen belerakva egy dobozba, vagy csak egy átlátszó papírba, szalaggal átkötve.

 

Diós darabok


Hozzávalók:

  •  20 dkg diabetikus étcsokoládé
  •  1 bögre dióbél
  •  1 és fél evõkanál vaj
  •  3 evõkanál kókuszreszelék
     

 

A diót daráljuk le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A csokoládét vízgõz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat. Ha a vaj is elolvadt, akkor öntsük le ezzel a masszával a diós- kókuszos keveréket. Keverjük jól össze, és tegyük be 10 percre a hûtõszekrénybe. Ha összeállt, akkor szaggassunk belõle kis darabokat, ezeket rakjuk ki tálcára, majd tegyük vissza még a hûtõszekrénybe vagy akár fogyasszuk egybõl.

 

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

Kovács Judit
dietetikus