Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

CrossFit -a formába hozó edzésmódszer

A cikk megjelenési deje: 2010.04.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 cross_1.jpgSzeretnénk egy az élet mindennapi kihívásaira felkészítõ mozgásformát? Legyen az egy nehéz szatyor hazacipelése, futás a busz után, vagy a tizedik emelet megmászása. Itt a megoldás a CrossFit, mely egy olyan funkcionális fitness, ami testünk alapvetõ mûködését követi, így annak teljesen megfelelõ. Univerzális mozgásmintákat ötvöz, mely során megérezhetjük milyen is a saját lábunkon állva edzeni; leguggolni, felhúzni magunk valamire, vagy egy nehéz tárgyat a földrõl felemelni.

 

Csupán néhány éve alakították ki Amerikában. Egy-egy elemét kiemelve pedig nincs benne semmi különös. Viszont egyedi filozófiája miatt egyre nagyobb lelkes rajongótáborral rendelkezik már Magyarországon is. Egy olyan programot kell elképzelnünk, mely számtalan sportág mozgáskészletébõl merít, legyen az atlétika, súlyemelés, evezés, úszás vagy torna. Sokszínûsége ellenére viszont mégis egységes képet alkot.


A CrossFit már a fittség fogalmát is másként közelíti meg! Míg a különbözõ mozgásformák egy-egy fizikai képesség fejlesztésében segítenek, ez az edzés mind a tizet fejleszti egyszerre, és épp ebben rejlik hatékonysága, ettõl válik funkcionális fitnesszé! Javítja keringésünk-légzésünk állóképességét, testünk kitartását, erõnket, hajlékonyságunkat; növeli teljesítményünket, gyorsaságunkat; javítja mozgáskoordinációnkat, agilitásunkat, egyensúlyérzéskünket, valamint mozdulat pontosságunkat. Szem elõtt tartja, és vallja, annyira vagyunk fittek, amennyire kompetensek ezekben a képességekben.

 

crossfit.jpegDe mi is a teendõ a gyakorlatban?

Küzdjünk azért, hogy egyszerre legyünk minél jobb súlyemelõk, gyorsabb futók, kerékpározók, úszók, hajlékonyabb tornászok! Ez így elég bizarr, de higyjük el a gyakorlatok széles skálája, és az összeállítás épp ezt segíti! Végtelen számú program áll lehetõségünkre ahhoz, hogy mindezt a célt elérjük, mindennek csupán képzeletünk szabhat határt.

Az alapkoncepció három nap edzést, egy nap pihenõt javasol, hogy mindig teljes erõbedobással tudjunk edzeni. Vannak úgynevezett „tesztfeladatok", vagy „mértékadó feladatok", melyet központilag a CrossFit alapítói állítottak össze. Ezek tökéletesen alkalmazhatóak saját állapotunk, fejlõdésünk lemérésére is. A tesztfeladatok többféle kategóriában léteznek. Van például egy saját testsúlyos gyakorlatokból összeállított prorgam, melyet „Chelsea"-nek hívnak (érdekességként megjegyezném, valamiért a CrossFit kitalálói nõi neveket adtak a feladatoknak).


A „Chelsea" során 30 percen át minden egész perckor el kell kezdenünk egy 5 húzódzkodást, 10 fekvõtámaszt és 15 guggolást tartalmazó kört. Ha marad idõ az egy percen belül jutalomként pihenhetünk. Ha pedig nem sikerül az egyperces szintidõket megfutnunk semmi gond, haladjunk saját tempónkban tovább, elõbb-utóbb -pár edzés után- úgyis ügyesebbek leszünk.


A másik kedves hölgy „Fran", aki gimnasztikai gyakorlatsorral lep meg bennünket. Itt egy elölguggolásból felállva ki kell nyomni egy rudat a fej fölé összefüggõ mozdulattal, majd ezután jöhet a húzódzkodás. Az elsõ körben 21, a másodikban 15, a harmadikban 9 ismétlést kell végezni. Leírva könnyûnek hangzik ugye? Edzés közben viszont valószínûleg másként gondoljuk majd.

 

De kinek is ajánlott a CrossFit? Elkezdheti-e bárki?

crossfit2.jpgMint tudjuk alap nélkül nem lehet házat építeni! Ez igaz erre az edzésformára is, így mindenképp szükséges legalább három egyéni óra, amely a felmérést, az alapvetõ gyakorlatok betanítását teszi lehetõvé. Ezt követõen lehet ugyanis személyre szabottan az egyén (testünk, alkatunk, célunk) számára megfelelõ eszközöket bevetni. Itt sem kell azonban nagy dolgokra gondolni; csupán egykezes súlyzókra, rúdra, esetleg gyûrûre. Ezt követõen indulhat is az edzés, legyünk akár fiatalok, akár idõsek, edzettek vagy edzetlenek. Ugyanis a mozgás ezekben az esetekben csupán mértékben, és nem fajtájában eltérõ. Egy versenysportoló szeretne mindenkitõl jobb lenni (úgy mondják funkcionális dominanciát akar), a nagymamánk viszont csupán hétköznapi feladatok elvégzésére -például a zöldséges kosár piacról való hazacipelésére- szeretne rákészülni (tehát õ funkcionális kompetenciát szeretne). A CrossFit ebben (is) és mindenkinek segít.


És bár létezik számtalan leírás, video, oktató anyag errõl a mozgásformáról, itt is igaz, hogy az egészség és hatékonyság jegyében a legjobb, ha szakképzett edzõ segítségével kínozzuk magunkat. A célunk pedig ne legyen kevesebb, mint hogy hollywood-i külsõvel és maximális fittséggel álljunk / állhassunk a mindennapi élet kihívásai elé!

 

A CrossFit:

  • Változatos, épp ezért cseppet sem unalmas, és sokoldalúan fejleszt.
  • Intenzív, magas erõkifeszítést igényel, így az izomtömegre, erõnkre és minden anyagcsere útvonalra pozitívan hat.
  • Rövid! Ez pedig nem egy elhanyagolandó szempont! Egy átlagos CrossFit edzés 20 perc.
  • Személyre (azaz ránk) szabható! Pld. egy gyenge felsõtestû nõ esetében (esetünkben?) elõször falnak dõlve végezzük a fekvõtámaszt, majd szépen nehezítjük a végrehajtást a térdelõ verzio felé haladva.
  • Fejleszti, és figyeli a relatív erõt.
  • Kevés eszközzel, szinte bárhol végezhetõ (például a közeli parkba kisétálhatunk a kézisúlyzónkkal, és gyûrûnkkel).
  • Csoportosan is edzhetünk!

 

A cross fit-nek van külön honlapja ma már Mo-n is. Nagyon jó ötleteket, gyakorlatokat lehet találni: www.crossfit.blog.hu !