Mogyoróssy Zita - gyógytornász

Kérdésed van ? Írj nekünk!
  Keresés:   

Torna szoptatás alatt

Természetes úton szültem tavaly októberben. Azóta szoptatok (7 hónapja), igaz már egyre kevesebbet.Szinte csak reggel meg este, meg természetesen éjszaka ha felkel a kisfiam. Ebből adódóan nincsen már sok tejem,néha csak nyugtatásra kell neki:-) Terhesség előtt voltam 64kg,most 83kg vagyok. Szülés után voltam 76kg,de valahogy visszajönnek a kilók (86kg-mal mentem szülni). Terhesség előtt nem végeztem rendszeres mozgást,viszont terhestornát igen, még itthon is. Milyen mozgást, tornagyakorlatokat tudnál ajánlani nekem?Sajnos elég sok felesleg maradt rajtam és szeretnék már leadni belõle,fõleg a has és comb tájékról.
Mivel már torna szempontjából túl vagy az összes "tiltott" időszakon, ezért már minden gyakorlatot csinálhatsz, de természetesen a szoptatás miatt még nagy óvatossággal és a "fokozatosság elve" alapján.
Szerencsére itt a jó idő, egyre több időt lehet tölteni sétával, mozgással. A babának is nagyon fontos, hogy minden nap kinn töltsön legalább egy kis időt a friss levegőn, így össze lehet kötni a kellemest a hasznossal, miközben ő egy jót levegőzik, te egy jót sétálsz. És hogy maradjunk a jó dolgok összekötésénél, amíg ő alszik, addig te elvégezheted a napi gyakorlatokat.
I. ami sosem maradhat ki: egy kis futás, ha nincs lehetőséged a szabad levegőn futni, akkor otthon is megteheted valami jó zenére (helybenfutás), a lényeg, hogy kb. 15 perc minden nap legyen (szigorúan melltartóban)
II. erősítő gyakorlatok:
Comb, has, fenék, hátizom gyakorlatok
III. nyújtás
A torna akkor lesz igazán hatásos, ha legalább 2-3 naponta 30 perc folyamatos munkából áll. Eleinte még kíméletes, lehetőleg izomláz nélküli, fokozatosan erősödő legyen. Figyelj arra, hogy sose csinálj többet, mint amennyi jól esne!
Érdemes a rendszeres mozgás mellett néhány hízlaló ételt vagy összetevőt kerülni. NEM DIÉTÁZNI! pl.: a cukros üdítők helyett szénsavmentes ásványvíz vagy tea cukor nélkül stb, de ebben a dietetikus kolléganő biztosan többet tud neked segíteni. Nagyon jó dvd-k is vannak már, amiken szülés utáni gyakorlatsorok vannak (pld.: Alexandra: Változz vissza!), ezek otthon nagyon jól végezhetők.

2007.05.16.