Kérdés:

Azt szeretném megtudni, hogy a zabpehelylisztnek milyen súlykontroll indexe van? Valahol olvastam, hogy azért nincs indexe, mert függ attól, hogy milyen ételben használjuk. De mégis valami iránymutató jó volna. Ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a zabpehely és a zabkorpa? Gondolok itt arra, hogy a zabkorpát és pelyhet tudtommal nem tudja lebontani a szervezet és ezért egészséges és méregteleníti ki a szervezetet. Ha ez liszt formában kerül a szervezetünkben szintén nem szívódik fel vagy így már igen? Egy tápanyag táblázatban olvastam, hogy elég magas a szénhidrát tartalma, ugyanúgy mint a fehér lisztnek. Ezért érdekelne, hogy a zabpehelylisztet mégis hova soroljam be, mennyivel egészségesebb, mint a fehér liszt. Válaszodat elõre is köszönöm!

Válasz:

Vannak olyan étel alapanyagaink, amelyeket önállóan, önmagukban nem szoktunk fogyasztani, mégis nélkülözhetetlenek az ételek elkészítéséhez. Ezeknél az alapanyagoknál nem egyszerû megállapítani az ajánlott adag nagyságát, mert rendkívül sokféleképpen és más-más mennyiséggel használjuk fel õket. Szerepel köztük olyan, amely még kis mennyiségben is rengeteg energiát tartalmaz, és olyan is, amelybõl ugyanennyi mennyiségben jelentéktelen az energiatartalom. Ezeket az anyagokat a Súlykontroll Programban fõzés kiegészítõ anyagoknak nevezzük. Ide tartozik például az olaj, a liszt, a fûszerek, egyes olajos magvak (pl. szezámmag, lenmag). Fontos kiemelnünk ezt a csoportot, mert jelenlétükkel befolyásolják az adott étel fogyaszthatóságát a különbözõ szakaszokban, azonban nem lehet konkrét, ajánlott adagnagyságot melléjük rendelni. A fûszerek egy-egy étel készítéséhez felhasznált mennyiségben nem tartalmaznak energiát, ezért a Súlykontroll Programban - ha nincs semmilyen emésztõrendszeri problémánk - bátran használhatók a legkülönfélébb fûszerek. A finomított búzaliszt erõteljes szénhidrát forrás, jelentõsen megemeli a vércukorszintet, emellett energiatartalma sem elhanyagolható. Ezért a Súlykontroll Program elsõ és második szakaszában felhasználása nem ajánlott. A második szakasztól helyettesíthetjük kis mennyiségben zabpehelyliszttel, durumliszttel, tönkölybúzaliszttel. Azonban ezek a lisztek is jelentõs energiatartalommal bírnak, így csak a második szakasztól, és kis mennyiségû felhasználása javasolt.

Hogy mi a különbség akkor a finomított búzaliszt és a zabpehelyliszt között?

A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükbõl (õrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez (mint pl. a finomított búzaliszt esetén), akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nõ a vércukorszint növelõ hatásuk (minél finomabbra van készítve, annál kisebb a szemcseméret és a korpa mennyiség).
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítõ van (a keményítõ egy cukormolekulákból álló szénhidrát lánc, ezért, ha teheted mindig próbáld meg kerülni az étrendedben), jelentõs mennyiségû ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).

Ha a Súlykontroll Programról olvastál már valamennyit, akkor tudod, hogy miért is jó, ha a vércukor szinted kevésbé emelik meg az elfogyasztott ételek, de ha nem, a gyakori kérdésekben erre a kérdésre is választ találsz.